08.05.23 | Nyheder

At få buskørekort har været en gamechanger for benamputeret Peter

Efter livsfarlig ulykke fik Peter et nyt liv som sygetransportchauffør med en avanceret benprotese. Fra sine egne oplevelser som patient bruger han sin viden og erfaring til at hjælpe og støtte de mennesker, han transporterer til og fra sygehusbehandlinger. UCplus gav ham modet til at tage buskørekort, og vejen videre førte ham til et meningsfuldt job hos HB-Care.

Gitte Madsen sygetransport

Peter viser sin benprotese frem fra chaufførsædet i sin sygetransportbus. Han bruger sine egne erfaringer som patient til at hjælpe andre, der sidder i samme situation som han selv har været i. Fotos: Tom Kristensen – UCplus

Overvindelse og viljestyrke: Peters vej til chaufførjobbet med en benprotese

I august 2017 kommer Peter ud for en livsfarlig bilulykke, der kommer til at ændre hans liv for altid. Da han vågner op på hospitalet, starter et langvarigt sygdomsforløb, fordi det åbne benbrud på hans venstre ben simpelthen ikke ville hele.

I over halvandet år bliver Peter bugseret ind og ud af patienttransportbusser for at komme til den ene behandling efter den anden på både Rigshospitalet og Herlev hospital, og forløbet ender med, at han får venstre underben amputeret. Peter var tæt på at miste modet, og der var dage, hvor han tvivlede på, at han nogensinde vil kunne komme til at gå igen.

Men en kæmpe portion viljestyrke kombineret med en avanceret benprotese har givet ham et nyt liv. Ikke nok med, at han kan gå igen – han har fået buskørekort og er blevet sygetransportchauffør. Fra sine egne oplevelser som patient oplevede han, hvordan en god og hjælpsom chauffør kunne give ham støtte, både fysisk men særligt også psykisk, til at holde modet oppe. Det gjorde en verden til forskel for ham, og han vil gerne give noget tilbage.

UCplus gav Peter modet til at tage buskørekortet

At han skulle være sygetransport chauffør var en idé, som Peter fik på de mange ture, hvor han selv blev kørt frem og tilbage til de mange behandlinger på hospitalet.

“Der var særlig en chauffør, som havde gjort indtryk på mig. Han var oprigtig nysgerrig på mig, og vi snakkede tit sammen. Både om hvordan det gik med mig, men også om alt mulig andet. Jeg har altid villet arbejde med mennesker, så jeg spurgte ham simpelthen, om han troede, at jeg kunne have samme job som ham.”

Og det blev starten på en proces med lovgivning, sagsbehandlere og særlige tilladelser.

Men Peter holdt fast. Han kæmpede sig igennem en lang genoptræning efter at han fået sit ben amputeret. Han fandt ud af, at han kunne tage buskørekortet hos UCplus i Skovlunde, og det lykkedes ham at få bevilget en handicapbil, så han kunne komme til skolen fra sit hjem i Helsinge.

“Jeg kom på et rigtig godt hold. Vi var en blanding af folk som skulle tage lastbilkørekort og folk som mig, som skulle tage buskørekort. Alle var glade og positive, og vi fik et rigtig godt sammenhold både med hinanden og med vores lærere. Men jeg kan huske, at jeg var så nervøs, inden jeg skulle tage teoriprøven. Jeg havde nærmest ikke sovet natten inden, og jeg var sikker på, at det ikke ville gå godt. Men min lærer var bare rigtig god til at få mig til at falde lidt til ro, og til at overbevise mig om, at jeg kunne klare prøven.

Og da jeg var færdig, kom den køresagkyndige ud og sagde ‘Det er flot klaret, Peter!’ Jeg kunne ikke rigtig fatte det selv, og jeg måtte spørge, ‘Har jeg bestået?’. Og det havde jeg.”

Peter var jubelglad, da han et par uger senere også bestod køreprøven og fik klaret BAB kurserne, så han var klar til at håndtere ‘befordring af bevægelseshæmmede”. Men han var også en lille smule trist, fordi det betød, at han nu skulle sige farvel til UCplus og de rigtig gode venner, han havde fået der.

“Jeg var lidt ‘øv’, da jeg kørte, for UCplus var faktisk blevet en slags hjem. Jeg havde jo altid været den første, der mødte ind, og jeg havde det super godt med alle derude.”

Læs også: Bliv faglært og få mere i løn eller læs om Williams rekord som buschauffør: Yngste person i Danmark med kørekort til bus.

Vejen videre til et meningsfuldt job hos HB-Care

Peter startede som ny chauffør hos HB-Care i januar 2022, og fik ligesom alle andre tilknyttet en mentor til at hjælpe ham i gang med de nye jobrutiner. Der var også ekstra opmærksomhed på Peter pga af hans benprotese.

“Jeg skulle jo vise, at jeg også kunne klare det. Altså at jeg kunne køre kørestole op på liften, gå ned i knæ, lave bespændingen korrekt, og alt dét der. Og det kunne jeg jo!”

Til at starte med kørte Peter alle slags ture for at finde ud af, hvilke typer ture passede bedst til ham, og han fik også taget kursus i ‘patientbefordring’.

Hverdagen er for længst faldet på plads nu, og Peters dag starter tidligt. Han henter nemlig tre børn, som sidder i kørestol på forskellige adresser og sørger for, at de kommer sikkert i skole. Herefter har han en kort pause, inden han går til dagens hovedopgave, som består i at køre patienter til og fra behandlinger.

Han møder rigtig mange mennesker, og nogle er friske og vil gerne snakke, mens andre kan være meget svage, kede af det og bekymrede over den behandling de skal til, eller lige er kommet fra. Ligegyldigt hvad, så behandler Peter dem med respekt og forståelse.

“Når folk skal med min bus, så skal de have en ordentlig behandling! Jeg kører fx altid defensivt, fordi jeg har jo selv været kørestolsbruger, så jeg ved, hvordan det føles med hårde bump. Og så prøver jeg altid at vende det negative til noget positivt.”

“Husk altid at sætte benet til opladning”

Når Peter kommer hjem fra en dag på arbejde, er hans ben godt brugte – både benstumpen og hans elektriske benprotese. Og det første han gør, er at smække sig ned i sofaen og klikker benprotesen af. Han fortæller med et lille grin, “Jeg skal altid huske at sætte benet til opladning, ellers er det op ad bakken næste dag.” Det er nemlig sådan, at benprotesen indeholder en mini computer, som lærer Peters bevægelser at kende, og som gør det lidt nemmere at gå. Men ligesom alle andre computere, skal den også lades op via stikkontakten.

Peter er hverken ærgerlig eller bitter over, at hans hverdag er blevet så utrolig anderledes efter ulykken. Tværtimod.

“Jeg er både stolt over, hvor jeg er i dag – at jeg kan arbejde. At arbejde betyder frihed for mig. Jeg ved jo, hvordan det er at være patient. Det er en gave for mig at kunne hjælpe andre mennesker. At kunne give tilbage.”

Vil du også hjælpe andre som sygetransport eller Flextrafik chauffør?

Hos UCplus får du de nødvendige beviser til at køre sygetransport og Flextrafik med fem dages BAB-kursuspakke. Vi har gode kontakter i branchen og hjælper dig hele vejen i job.

Cookies
Tilmeld